Kam za jídlem? Do muzea!

7. říjen 2012

Kam za jídlem? 5. říjen 2012 - 30. červen 2013 Kebaby, tortilly, hamburgery nebo muffiny: všichni je známe a pro většinu z nás se staly součástí běžného jídelníčku. Stačí se projít po kterémkoliv českém městě a dříve či později nějaké to „hladové okno“ s těmito výdobytky moderní gastronomie najdeme. A přece jsou u nás tahle jídla relativními nováčky… Napadlo vás někdy, co tu bylo před nimi? Čím se živili naši předci? Do čeho se zakousnul třeba císař pán, když na něj přišel hlad mezi obědem a večeří? A jak vlastně doopravdy vypadala kuchyně našich (prapra)babiček? 

Brambory, sendviče a pečení ježci…

Fenoménu jídla, gastronomie, stolování ale i obecně konzumaci pokrmů v minulosti se věnuje originální výstava, kterou pod lehce provokativním názvem Krmě - jídlo – žrádlo právě otevřelo Národní muzeum v Musaionu, tedy v prostorách Letohrádku Kinských.

A co že je tu tedy k vidění? Dozvíte se tu třeba nejen to, co jedli venkované a šlechtici, ale zjistíte také, jak jedli: výstava se totiž zaměřuje i na širší souvislosti a všímá si toho, jak jednotlivé skupiny obyvatel v minulosti při stolování vyjadřovaly své společenské postavení.

Jasně tady také uvidíte, co s českým jídelníčkem udělaly zámořské výpravy: věděli jste, jak moc se změnilo stravování našich předků poté, co byla objevena Amerika a s ní třeba i brambory? A jak asi s našimi žaludky zacvičila průmyslová revoluce, války nebo ekonomické krize? Tak třeba v dobách hodně zlých si naši předci připravovali k jídlu třeba i vývary z kaštanů nebo žaludů a někdy došlo i na dobře upraveného ježka… A proč si mezi českými kuchařkami získala největší ohlas zrovna Magdalena Dobromila Rettigová – dalo by se podle jejích receptů vařit a péct ještě dnes?

Zkostnatělé žaludky?

Zjistit můžete i to, jak se technický pokrok odrazil na vybavení kuchyně. Na výstavě je totiž prostor věnovaný nejen tomu, jak se jídlo měnilo nejen co do obsahu, ale i do formy a přípravy – v průběhu 19. století prošla významnými změnami i místa, kde se pokrmy připravovaly… „Krmě - jídlo – žrádlo“ chce podle svých autorů bořit zažité mýty o tom, že vláda Františka Josefa I. (1848 – 1916) byla ve všech směrech tak trochu zkostnatělá: minimálně na gastronomické úrovni se toho totiž změnilo opravdu hodně. Zajděte se sami podívat, jak moc ;-)

Pro bližší informace koukněte přímo na stránky výstavy ;-)

Kam za jídlem?

Foto: poutač k výstavě. Zdroj: http://letohradek.webnode.cz/.

Kalendář akcí

<< prosinec 2017 >>
Po Út St Čt So Ne
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31