Krása v kapce alkoholu

22. listopad 2012

Sake profil_1.jpg Nedávná aféra s „pančovaným“ alkoholem nás všechny přesvědčila, že alkohol nám může sebrat nejen iluze a zdraví, ale i zrak a život. Jenže vědci už dvacet let znají metodu, která dokáže kapku alkoholu pořádně oživit a přesvědčit nás, že alkohol spíše než za ochutnání stojí za podívání: koukněte se na mikrosnímky polarizovaného saké, whisky nebo piva a objevte nádheru alkoholu – z té bezpečné stránky ;-) 

Na počátku byl vědec

Už jste slyšeli o Michaelu Davidsonovi? Je to americký vědec, chemik, který před dvaceti lety objevil nový pohled na to, co všichni více či méně prakticky známe: na alkohol. Objev měl tenhle Floriďan tehdy přímo před svým nosem. Nebo vlastně pod ním, protože se právě díval do extra výkonného mikroskopu, kterým obvykle zkoumal biochemikálie, DNA nebo nejrůznější vitamíny. Jenže jednoho dne dostal nápad (a kromě něj možná i žízeň): jak by asi vypadalo, kdyby pod výzkumné mikroskopy dal pár kapiček koktejlů, jako je třeba Cuba Libre, Mojito nebo Piňacolada?

Molekulární expresionismus?

Když se objevil nápad, cesta k fantastickým obrázkům už byla v podstatě jednoduchá: na laboratorní sklíčko nanesl dr. Davidson kapku vybraného alkoholického nápoje a nechal jej zkrystalizovat. Za pomocí mikroskopu, k němuž připojil (na svou dobu velice kvalitní) fotoaparát, došlo k polarizaci světelného spektra, což vytvořilo úžasné barvy jednotlivých vzorků, tedy nápojů… Pokud vám obrázky připadají svou formou tak trochu povědomé, nemýlíte se: některé z nich jako by v živých barvách vyskočily z obrazů van Gogha, Mattise, Joana Miró, Kazimira Maleviče nebo Vasilije Kandinského. Je až neuvěřitelné, jak moc má moderní mikrofotografie společného s moderním výtvarným uměním, nemyslíte? Však také tvůrci těchto snímků někdy s nadsázkou tvrdí, že vytvořili nový výtvarný styl – molekulární expresionismus :-)

 Vodka.jpg

Foto: Mikrosnímek vodky. Zdroj: BevShots.

K prodeji i mladším osmnácti let

Dr. Davidsonovi jeho nápad umožnil získat pro mikrosnímky komerční úspěch, a tím pádem také nové vybavení pro svou výzkumnou laboratoř, které už zoufale potřeboval. Dnes je z jeho myšlenky „polarizovaného alkoholu“ už docela velký byznys: mikrosnímky tequilly, vodky, nebo i ledového čaje a coly si můžete koupit jako tapety, obrazy, dekor na podložkách pod skleničky, ti odvážnější z vás si je mohou uvázat kolem krku v podobě kravaty nebo využít jako plážový šátek… Co se ovšem nezměnilo je spojení s vědou: licence na mikrofotografie patří těm, kteří ji vymysleli – Floridské státní univerzitě a Michaelu Davidsonovi: i vědci tedy mohou dělat pořádný byznys ;-) Zajímavostí je určitě i to, že šéfem „mikrosvěta alkoholových obrázků“ neboli společnosti BevShots, která je vyrábí a distribuuje, je další vědec: a jak jinak než chemik, dr. Lester Hutt – jeden z těch průkopníků high-tech, kteří stáli u zrodu třeba iPodu nebo NASA průzkumů života na Marsu…

Podívejte se, co všechno dokážou vědci udělat z „obyčejné“ kapky alkoholu a přesvědčte se o tom, že krása se dá objevit i tam, kde byste ji možná nečekali… :-)

Chcete vědět a hlavně vidět víc? Podívejte se na stránky BevShots nebo alkohol prozkoumejte s přístupem vlastním Generaci Y: na Facebooku :-)

 Czech_Pilsener_Raw_Square.jpg

Foto: Mikrosnímek piva Plzeňský Prazdroj. Zdroj: BevShots.

 White_Russian.jpg

Foto: Mikrosnímek koktejlu White Russian. Zdroj: BevShots.

Profilové foto: Mikrosnímek saké. Zdroj: BevShots.