Dotkni se pravěku aneb dny pravěkých řemesel

11. říjen 2012

Dotkni se pravěku aneb dny pravěkých řemesel 27. září 2012 - 28. září 2012 Dokážeš si představit, jak se asi muselo žít lidem v pravěku? Co tito lidé jedli, jak se oblékali? To všechno a ještě mnohem více bylo k vidění  27. – 28. září na archeologickém nalezišti Na Farkách , kousek za bohnickým sídlištěm! 

Dotkni se pravěku
- dvoudenní program byl součástí projektu Archeologie na dosah
- projekt připravilo Národní muzeum ve spolupráci s Botanickou zahradou Praha, Muzeem hl. m. Prahy, Ústavem pro pravěk a ranou dobu dějinnou FF UK a společnosti Bacrie, o. s.
- financováno Ministerstvem kultury České republiky

Tam jsme si mohli na vlastní kůži vyzkoušet, jak štípal kamenné nástroje paleolitický lovec, jak brousil sekerky první zemědělec, jak se zpracovávala kůže, dřevo i kosti nebo jak se odléval bronz. Zkusili jsme si také mlít obilí a řeknu ti, to byla fuška!:-) Vyrobili jsme si i mističku z keramiky nebo jsme zdobili šperky.

A co nás překvapilo například během vyprávění studentky archeologie Martiny Pajerové? Třeba to, že už v pravěku znali alkohol. Z obilí se vařilo pivo, víno měli z vinné révy, z medu si dokázali udělat medovinu. Anebo to, že se textil vyráběl nejen z rostlinných vláken (třeba lnu nebo konopí), ale i z kozích chlupů.

Exkurze do pravěku byla prima, ale všichni jsme se shodli, že jsme rádi, že v takovéto době nemusíme žít. Vždyť by nám tam chyběly nejen mobily, ale i obyčejná pohodlná postel! A hlavně – asi bychom si neuměli ulovit mamutaJ.

A na závěr přikládám jeden recept, který měli pravěcí lidé obzvláště v oblibě – prase pečené v jámě. Prase se vykuchalo, v zemi se vyhloubila jáma a rozpálil se oheň (nebo se jáma vyložila rozpálenými kameny). Na rozžhavený popel, případně horké kameny, se dalo celé prase. To se pak posypalo nejdříve žhavým popelem, potom hlínou. A po třech hodinách se hlína odklopila a prase bylo uvařené. No, ještě že dneska máme doma trouby :-) 

Foto: Deník/Veronika Cézová